Huszonhat pincészet vonultatja fel olaszrizlingjeit Csopakon a szombati Olaszrizling Szerintünk kóstolón, melynek közönségprogramját hagyományosan szakmai tanácskozás előzi meg.
A Jásdi Pince és Szent Donát Birtok által már nyolcadik alkalommal megszervezett eseménynek a Jásdi Borterasz és a Márga Bisztró ad otthont, a két csopaki helyszín között ingyenes buszjárat könnyíti meg az ingázást – tájékoztatták az MTI-t a szervezők. Jásdi István borász az MTI-nek korábban elmondta, hogy kollégáival kezdetben még abban sem értettek egyet, vajon az olaszrizling – az ország egyik legnagyobb területen termesztett fehérszőlőfajtája – alkalmas-e másnak, mint fröccsbornak, az elmúlt évek eredményei azonban meggyőzték őket arról, hogy az olaszrizlingből egészen különleges minőségű borok is készülhetnek, például a Balatonon, a Somlón és Egerben. Az olaszrizling a világ nagy boraihoz mérhető, úgynevezett terroirbor, azaz tökéletesen megmutatja a termőhelyet; könnyed, elegáns és mégis összetett, nagyon izgalmas fajta – hangsúlyozta a borász.
A szervezők közlése szerint a nyílt sétálókóstoló az utóbbi években kezdte kinőni eredeti kereteit és már-már tömegrendezvénnyé vált, az eladható jegyek számát ezért idén megfelezték. A kiállítók között legnagyobb számban az észak- és dél-balatoni termelők képviseltetik magukat, de kóstolhatók lesznek zalai, egri, somlói, pannonhalmi és felvidéki olaszrizlingek is. Mint minden évben, a sétálókóstolót ezúttal is zártkörű szakmai beszélgetés előzi meg a kiállító borászok részvételével; a tanácskozás témái ezúttal a tájbor, hegybor és dűlős bor kategóriái lesznek. A termelők olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen olaszrizlingből, milyen technológiával készülhet könnyed, elegáns, fajtajelleges Balaton-bor, melyik hegyeken, községekben érdemes falu- vagy hegyborokat szűrni, ezek milyen jellegzetes, csak a termőhelyre jellemző jegyeket viselnek és milyen érlelési potenciállal rendelkeznek. A beszélgetés moderátora Fiáth Attila közgazdász, nemzetközi borakadémikus lesz.
Forrás: MTI